VLIEGVISSEN OP SNOEK 

Guido Vinck

 


Een Ierse snoek op de streamer. 128 cm/14,5 kg. (foto: Guido Vinck)

Zo halverwege september, als de zomer geleidelijk in de herfst overvloeit om vervolgens plaats te maken voor de winter, maken de salmoniden zich op voor hun jaarlijkse bruiloft. Voor de meeste vliegvissers het sein om de vliegenlat op non-actief te zetten. Dat wil overigens niet zeggen dat het vliegvisbloed niet blijft kriebelen. Maar een vliegvisboek, een clubavond of, voor de handy-man, het vliegbinden, lijken de enige alternatieven waartoe je 's winters je toevlucht kunt zoeken...

Pakweg zo'n 25 jaar geleden dwaalden op een winderige novembermorgen een paar creatieve vliegvissers door de polder, op zoek naar winters vliegvisavontuur. Op die gedenkwaardige novembermorgen werd het vliegvissen op snoek geboren. Zo kun je het wel stellen want haast niemand had eind jaren '60 gericht op snoek gevist. Het was voor ons evenzeer zoeken naar het juiste materiaal, de juiste vlieg...

Aparte Sport

Zo nu en dan durft een uit de kluiten gewassen snoek zich nog wel eens aan een kikker of zelfs een jong eendje te vergrijpen. In feite trekt alles wat beweegt zijn aandacht. Voor de snoek is eten een kwestie van overleven. Nu weten kunstaasvissers dat roofvis door aasvis-imitaties te verleiden is. Dus waarom niet door een grote kunstvlieg die er onder water uitziet als een van zijn geliefde hapjes? Inderdaad: snoek vangen met de vlieg bleek mogelijk. Bovendien heeft Nederland (en dat is toch maar een goed uur rijden), in de vorm van ontelbare glasheldere polderslootjes, ook nog eens het meest geschikte viswater ter wereld om 'Esox lucius' met de verenbundel op de kant te krijgen. Vele vissers fronsen de wenkbrauwen als je het hebt over vliegvissen op snoek. Feit is dat het een unieke ervaring is en een geheel nieuwe dimensie aan de vliegvissport in het bijzonder toevoegt.

Snoekpassie en Poldermythe

's Winters vissen is een bezigheid voor vissers die niet voor een kleintje vervaard zijn. Daar sta je dan, in het vlakke, zompige polderland. Het is blauwbekkenweer, inclusief natuurlijk een striemende regen.


Mijn goede vriend Albert Drachkovitch in de dril
met een poldersnoek. (foto: Guido Vinck)

Aan je voeten ligt een kilometer lange wetering. Een flinke kabbel slaat schuimkoppen tegen de kromgebogen rietstengels. Een grauwe najaarssfeer. Een herfstige poldermythe, als voorbode van de winter. Maar onder het door de wind opgejaagde wateroppervlak gaat de strijd op leven en dood verder. Prooivissen zoeken een veilig heenkomen voor de snoek. Hij jaagt verbeten. Want na de winter wacht hem in maart, april de zorg van het nageslacht...

Water-Sense

Vlug nog een kop dampende koffie, snel de hengels opgetuigd en aan de slag. Zoefff, de eerste streamer suist door de lucht, scheert rakelings over het oppervlak en snijdt door de waterspiegel. Even laten afzinken en binnenstrippen. De streamer voert z'n tarantella-dans uit. Een nieuwe worp, binnenvissen en nog eens. Er gebeurt niets. Geen aanbeet, zelfs geen stootje. en toch zit er snoek. Onze 'water-sense' laat ons niet in de steek. Ineens springt, een tiental meter van ons vandaan, een waaier van kleine voorntjes op, die de dodendans van de snoek proberen te ontvluchten. Het bloed vliegt je door de kaken, het hart bonst woest in je keel en de spieren spannen zich. Weg is de kou, de wind, de regen. Dit is hèt moment. Snel plaats je de streamer een paar meter voorbij de veelbelovende plek. Dan op diepte laten komen en tergend langzaam binnenhalen.

"Een kolk, gespetter, de snoek heeft toegehapt."

De snoekvlieg heeft nog maar net een paar meter afgelegd en dan, een korte, hevige tik aan het eind van de lijn. Een kolk, gespetter, de snoek heeft toegehapt! In een fractie van een seconde realiseert hij zich dat hij in een val is gelopen en duikt voor zijn leven naar de diepere 'pool' vlak naast de rietkraag. De hengel kromt zich, kraakt in als z'n voegen onder de kracht van de vechtende snoek. Tien, twaalf meter zwemt hij weg, kop-schuddend om de gevederde haak uit z'n bek te krijgen, maar er is geen ontkomen aan. Dan maar naar de oppervlakte. Als een dolfijn springt hij uit het water. In een flits kun je hem zien. Eindelijk strijkt hij de vlag en geeft zijn tegenstand op. Van zijn krachten beroofd voelt hij dat verder verzet zinloos is.


Oog in oog met onze rover. (foto: Guido Vinck)

"Niet wetend dat de beloning voor z'n strijd de vrijheid is."

Voorzichtig neem je hem achter de kieuwen en met één vloeiende beweging til je hem uit het water. De streamer in de bek knijpend wordt hij gemeten, op de gevoelige plaat vastgelegd, weidelijk onthaakt en snel en zachtjes in z'n natuurlijke element teruggezet. Met een korte staartslag verdwijnt hij in de diepte. Vliegvissport optima forma, en dat in hartje winter.

Gewoon doen

Als je het nooit geprobeerd hebt, kun je je de sensatie van het vliegvissen op snoek in de winter waarschijnlijk maar nauwelijks voorstellen. Maar je mist wel wat als je het gewoon niet eens een keer probeert. Dat geldt voor sportvissers; dat geldt zéker voor vliegvissers! Wat je erbij wint, is een fascinerende ervaring, de opwinding en het avontuur van de jacht en een fantastisch winteralternatief voor een zomersport bij uitstek. Het enige gevaar dat je loopt, is dat je er aan verslingerd raakt. Dat risiko moet je dan maar nemen. Laat je maar eens uitdagen en probeer het een paar dagen in de polder. Zo'n gouden vangst is ook voor jou weggelegd. Een winterse bezigheid die warm wordt aanbevolen.

Materiaal

Hengel : 10 voet voor een aftma 7-8 lijn.

Lijn : WF-7/8 floating (als er weinig wind is), intermedia te (als er veel dwarswind is).

Leader : Opgebouwd volgens het 'Rafale'-type. M.a.w. 90 cm/0,60 mm, 50 cm/0, 50 mm, 35 cm/0,40 mm, dan een kleine tonwartel, daaraan 0,40 cm soepel staaldraad (7 strenght van Drennan) eindigend met een hooksnap van Mustad.

Reel : Goede stevige reel die je lijn plus 50 m backing kan bevattten.

Vliegen : Grote, kleurige (geel/wit/oranje/chartreuse), met veel glitter streamers. Matuka-gebonden op haak 6/0.


Verschillende soorten snoekstreamers die het in de polder
optimaal doen. (foto: Guido Vinck)

 

Back to the

Royal Casting Club of Belgium